Tőkés Renáta


Tőkés Renáta, 2 gyermek édesanyja, Fitness edző, Magyarország első és ezidáig egyetlen okleveles Pre- és posztnatális Fitness Specialistája, Okleveles Kangatrainer, PreKanga és KangaBurn edző, Beactive Állapotos torna a személyi edzésben oktató, Kangatraining Magyarország Országos Vezető. Az Rectus Training Módszer egyik kidolgozója.
 
Nem akarom túl régről kezdeni, de mégis csak ez az egy út van. Komoly szemproblémával küzdő kislányként általános iskolában még nem sportolhattam. 10 évesen gyakorlatilag vak voltam, de szüleim kitartása, valamint minden erejük és pénzük rááldozásának köszönhetően Moszkvában sikeres szemműtét után jobb szememre újra látó lettem. A magyar orvosok ezen előzmények miatt  nem támogatták a sportolásomat – így a zene irányába indultam – de az élet mégis vissza-visszaterelt a sport felé.
 
18 évesen kezdtem el a taekwon-do-t, majd hamar a versenysport világában találtam magam. Hetente a mindennapos edzések, többször napi két edzéssel. A szemem miatti aggodalmon túl nőtt a sport iránti elkötelezettségem.
Tanulmányaimat folytattam, jöttek az egyetemi évek, de nem tudtam, mi legyek. Végeztem mint  környezetmérnök, szereztem közgazdász diplomát, túl vagyok több OKJ-s tanfolyamon. Természetesen a napi edzések nem maradhattak el, de a taekwon-do-n kívül szinte minden hónapban kipróbáltam valami új mozgásformát, mindig kerestem, kutattam. De még mindig nem volt teljes az egész.

Első gyermekemmel voltam várandós, amikor megfogalmazódott bennem, hogy ez akár olyan is lehet mások számára, mint egy “Nagy sportágválasztó” – és elkezdtem a Mit Mozogjak Facebook oldalt (Ma már Anya, Nő, Sport névre hallgat). Közben egyre jobban éreztem, hogy a korábban mindig erős, lapos hasammal valami baj van, akármennyit edzek rá, nem javul, sőt… Kicsit kezdtem betudni ezt olyan “kötelező” szülés utáni dolognak és elfogadtam, hogy hát nem is olyan fontos ez, cserébe itt a gyönyörű lányom. Így vágtam bele a második várandósságomba. Terhességem alatt azonban már elkezdtem foglalkozni a témával, kutattam, kerestem, mindent elolvastam - de magyar segítséget, tornát, leírást nem találtam hiteleset. Közben foglalkoztatott a kérdés, hogy 2 gyermekkel hogyan tudok tovább mozogni rendszeresen, így a kettő dolog adta, hogy még várandósan jelentkeztem Bécsbe, a világhírű posztnatális - azaz szülés utáni - torna, a Kangatraining trénerképzőjébe.
Itt találkoztam először nevesítve a rectus diastasissal. Azóta megtanultam és tanulmányoztam rengeteg módszert, továbbképzésekre jártam itt Magyarországon is, de főleg külföldön.
 
Közben folyamatosan kísérleteztem magamon, a gyakorlatok tesztelésekor a saját hasam volt a legjobb tanítóm, ami 3 ujjnyi szétválással kezdte a gyakorlatozást (ez 4 cm szélességet jelent).
 
Az én utam, a célom az, hogy segítsek a nőknek, anyáknak egészségesen élni, a hasukat fokozatosan, és biztonságosan megerősíteni, és mellettük állni, ha támogatásra van szükségük. Célom, hogy minél több edzőhöz, egészségügyben dolgozóhoz eljusson ez a fontos információ, hogy a rectus diastasis nem csak esztétiaki, de funkció vesztési probléma is. De kezelhető.