„Renáta, maga ne válasszon olyan munkát, ahol emberekkel kell foglalkozni.”

6 hónapja

Valamelyik nap eszembe jutott (ismét) egyik egyetemi tanárom mondata: „Renáta, maga ne válasszon olyan munkát, ahol emberekkel kell foglalkozni.” 
 
Én nem mondom, hogy nem tűnt igaznak akkori állítása, hiszen annyira féltem beszélni az emberekkel, hogy még egyedül a büfébe se mentem le kávét kérni. Szóval az az igazi visszahúzódó, félénk gyerek és fiatal voltam. El sem tudtam volna képzelni, hogy kiálljak emberek elé, vagy, hogy televízióban, újságban adjak interjút, izgulás nélkül.
Aztán egy irodában kezdtem el dolgozni, már ott is emberekkel kellett foglalkoznom, és valahogy megtanultam a szemekbe nézni, kérdezni és válaszolni. Mivel mindig sportoltam, versenyeztem, azért az irány adott volt, hogy jobb lenne nekem a sporttal foglalkozni, mint az irodában ülni, bár szerettem azt a munkát is. Így jött az edzői élet, először csak kicsiben, aztán egyre bátrabban, főállásban is.
2013—ban kezdtem el a szülés utáni edzés módszerével, a posztnatális edzéssel foglalkozni, második gyermekem születése után. Még nem ismertem Timit – Dr. Kerekes Tímea szülész-nőgyógyász doktornőt – egy szakmai megbeszélést kértem tőle ekkor, és ő nyitott volt erre, mindig támogatott a háttérből, az előadásokkal, kutatásokkal, vagy csak ha kérdésem volt.
 
 
Az RTM – Rectus Training Módszert két évvel később hoztuk nyilvánosságra, mivel hazánkban egyáltalán nem volt posztnatális edző képzés, így nagy szükségét éreztük egy olyan hasizom regeneráló programnak, ami a szülés utáni változókat, esetleges problémákat is figyelembe veszi, amit a szülés után szinte azonnal el lehet kezdeni, és ahol a 10-12 cm széles eltávolodással, gátizom problémákkal küzdő anyák is biztonságosan tornázhatnak, akár a babájuk mellett. Nekem ugyan „csak” 4 ujjnyi volt az eltávolodás, de a vendégeim körében nagyon sokan küzdöttek ilyen, vagy ennél súlyosabb rectus diasztasissal (szétnyílt hasizom). Mára már Magyarországon csaknem 80 helyszínen van oktatónk, 5 országban találkozhattok velünk, és akinek nem vagyunk elérhetők személyesen, ők pedig az rtmonline.hu oldalon találnak meg minket. És már bátran és örömmel beszélgetek az emberekkel, és óriási büszkeség tölt el minden egyes siker láttán, ha látom, hogy az RTM segített valakinek, sőt, akár innen indult el a rendszeres testedzés, az egészséges életmód útján.
Hálás vagyok, amiért így alakult, és azt hiszem, sokan köszönhetek ennek az egy mondatnak is, mert bizony elindított egy úton, meggyőzött róla, hogy érdemes a határokat döngetni, szélesíteni.
 
Szalai Renáta, 2022.07.31
 
 
Vissza