Segítség! Rectus Diastasisos a gyermekem!

2 éve

De! Ha a kisbabád pocakján látsz középvonalban kis kiemelkedést, attól még ne ijedj meg! A baba pocak ilyen! 3-4 éves korig ne aggódj, elég, ha utána nézeted meg, főleg, ha aktívabb sportot választ a gyermek.

Nem hivatalos a kutatás, de látható belőle, hogy bizony oda kell figyelni: egy 30 fős első osztályban készített vizsgálaton az derült ki, hogy a 30 gyermekből kettőnek nem volt egyáltalán eltávolodás az egyenes hasizmai között, és rendelkeztek erős, edzett hasizmokkal. (Ők TSMT-re jártak)

Az, hogy 6-7 éves korban még mindig van eltávolodás, leginkább azért fontos, mert ilyenkor a felülések, hasprések, lebegő ülések ártanak, de az iskolai testnevelés órákon, külön edzéseken meg már csinálják őket. Ha észrevesszük a problémát, érdemes gyógytornászhoz fordulni, és egy olyan igazolást kérni, amiben az ilyen gyakorlatok alól mentesítik a gyermeket. Beszéljünk az edzővel, tanárral, tanárnővel, és mondjuk el, hogy milyen erősítést csinálhat a gyermek. (Tehát igen, kell neki az erősítés a pocakra is, csak más fajta.)


Mit tehetsz Te a baba / gyermek pocakjáért?


Akár köldöksérves a baba, akár „csak” hajlama van a rectus diastasisra (Mert neked is van / volt), kiemelten figyelj rá. Az újszülötteknél félelmetesen tud kinézni a köldöksérv, de ahogy erősödik a hasfal, egyre kisebb lesz majd.
Az egész piciknek is erősíthető a haránthasizma: az ún. csiki-gyakorlattal. Amikor eszedbe jut, csikizd meg a baba pocakját. Ilyenkor reflex szerűen behúzza, megfeszíti. Ha kacag, még jobb.
A totyogóknál egy kis pöckölés a pocakra a fürdőkádban – hatalmas nevetős játék kerekedhet belőle. (Bár valószínűleg Te is vizes leszel, ezt saját tapasztalatból mondom.)
A 3-4 évesek meg már nagyon ügyesen tornáznak anyával. Az egyszerűbb gyakorlatokat szépen leutánozzák, és a közös torna anyával mindig egy nagyon jó program, és a legjobb példamutatás a gyermeknek.
 
 
 
Vissza