Mikor kezdhetem el a sportolást szülés után?

1 éve

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mikor lehet elkezdeni a testedzést a szülés után. A válasz nem ilyen egyszerű, mert testedzés és testedzés között óriási különbség van.
 
A szülészeti ajánlások szerint a “gyermekágyasok fizikai erőnlétének fokozásában, a has és a kismedencei izomzat rehabilitációjában, valamint a lelki felfrissülés szempontjából is fontos a gyermekágyi torna minél előbbi elkezdése” (Dr. Papp Zoltán). De ez a minél előbbi időpont a szülést követő 6. hét után ajánlott legkorábban, és akkor is a szülés utáni változások kiemelt figyelembe vételével.

A hasizom regenerálás elkezdhető a 6. hét után, de célszerű megvárni a 6 hetes nőgyógyászati vizsgálatot is, hogy tényleg minden rendben van. Császármetszés esetén is így van, kiegészítve hegkezeléssel a folyamatot.
A gátizom torna előbb is elkezdhető, sőt ajánlott is. Sokszor hallani, hogy ez majd magától rendeződik – NEM! Javulhat, ideiglenesen jobb lehet, de ha nem erősítjük meg a medencealap izmait, hosszú távon komoly és kellemetlen tünetekkel kell szembe néznünk.

A keményebb testedzést – pl. hosszabb futás, kondizást – az első fél évben nem ajánljuk. Ilyenkor még a hormonális változások nagyon megterhelők lehetnek a hasnak, gátizomnak, gerincnek, és a többi ízületnek is. Azt mindenképpen célszerű szem előtt tartani, hogy a szoptatás nagyban befolyásolja a visszaalakulás folyamatát. A hormonháztartásban bekövetkezett terhességi változások egy része csak a szoptatás befejezése után alakul vissza a nem terhes állapotra.

Tehát a keményebb edzések előtt gondold át: gátizmod rendben van-e? Hasizmod regeneráltad? Tartásod, gerinc körüli izmaid rendben vannak? Lábfejed (!) is rendben van? Nem fáj? Nem lett nagyobb a cipőméreted?
Ha minden oké, akkor már csak négy dologra kell figyelned: fokozatosság, folyamatos gátizom torna, megfelelő hasizom és tartásjavító gyakorlatok bevezetése, mellek védelme érdekében erős sprotmelltartó viselése.
 
 
 
Vissza