Rectus Diastasis

Reggel lapos a hasam, aztán estére úgy nézek ki, mint egy 6 hónapos terhes.
Ismerős? 
 
Szülés után rendszeressé vált a derék fájásom.
Ismerős?
 
 
Szülés után a nők 82 %-a érez problémát a hasával kapcsolatban. Mégsem tudunk róla, hogy ez egy olyan probléma, aminek neve van: Rectus Diastasis / Diastasis Recti.
 
 
Magyarországon nagyon elhanyagolt téma és szeretjük azt hinni, azt hallani, hogy ez a gyermekszülés természetes velejárója, nem lehet tenni ellene semmit. Pedig igenis lehet ellene tenni, és nem kell feltétlen a kés alá feküdni!
 
Mi az a Rectus Diastasis?
 
 
Az egyenes hasizom két oldalát középen, a köldök vonalában függőleges irányban egy erős kötőszöveti rost, az úgynevezett
Linea Alba fogja össze. Ez a rugalmas kötőszövet a várandósság alatt együtt tágul a növekvő hassal, követi annak méretét. Ennek az eltávolodásnak a szülés után 8-10 héttel már záródnia kell, KELLENE!
 
 Sajnos 10-ből 8-szor ez mégsem történik meg.
 
Az egyenes hasizmok eltávolodása középvonalban, minimum 2 cm szélesen a rectus diastasis.
 
De nem mondja el senki, hogy ez egy gyakori probléma. Nem tanítják a védőnőknek, az orvosi könyvekben is csak egy lábjegyzetként szerepel. A gyógytornász képzésen sem sok az információ róla. Az edzőképzésen meg egyáltalán szóba sem kerül.
 

A rectus diastasis létezik. És kezelhető. Nem kell elfogadnod azt, hogy szülés után nagy marad a hasad, hogy fáj a derekad. Nem természetes dolog a gátizom gyengeség! 

Napi pár perces odafigyeléssel már óriásit javíthatsz az állapotodon, az életszínvonaladon. Az önbizalmadon.