10 dolog, amit a Rectus Diastasisról MINDENKINEK tudni kellene

2 éve

1. Rectus Diastasis = az egyenes hasizmok eltávolodása középvonalban, 2 cm-nél SZÉLESEBB mértékben.
 
2. Leggyakrabban a várandós nőknél alakul ki, így a szülés után álló nők a leginkább érintettek.
 
3. DE! Nem csak a várandósság alatt alakulhat ki, és nem csak nőknél! Férfiaknak és gyermekenek is lehet eltávolodás az egyenes hasizmaik között!
 
4. Helytelen testedzéssel, rosszul végzett gyakorlatokkal bárki "szerezhet" magának ilyet.
 
5. Ha egyszer kialakult, akkor az folyamatos odafigyelést igényel! Hiába "rakod rendbe", ha utána nem foglalkozol vele többet, vagy nem megfelelően edzel. 
 
6. A rendszeres derékfájás, medencefenék problémák, emésztési nehézségek, rossz testtartás, nagy pocak - ezek mind a Rectus Diastasis kísérői.
 
7. A probléma konzervatív úton is kezelhető, napi pár perces RTM tornával az eltávolodás 1 cm alá húzható. Az eltávolodás mértékétől és a kötőszövetek állapotától is függ, hogy mennyi ideig tart.
 
8. Visszatérhetsz a kedvenc sportodhoz, csak adj időt előbb a regenerálódásra, és tanuld meg, hogy hogyan végezd az edzéseid, mit kell esetleg módosítani rajta. 
 
9. Nem kell nehezen kivitelezhető, vagy kivitelezhetetlennek tűnő gyakorlatokat csinálnod. A rehabilitáció alatt mindig olyan erős gyakorlatokat kapsz, amit helyesen végezve - akár fáradtan is - meg tudsz csinálni. 
 
10. Ne higgy annak, aki azt mondja, ez az ára a gyerekszülésnek. Lehet tenni ellene, sőt, ha már preventíven, a várandósság alatt végzed a gyakorlatokat, akkor sokkal kisebb mértékben alakul ki a probléma, ha egyáltalán kialakul!
 
+1. Sosem késő elkezdeni a regenerációt! Szülés után sok-sok évvel is javítható a pocak állapota (és vele együtt a gátizom gyengeség is). 
 
 
 
Vissza