10 dolog, amit megtehetsz a rectus diastasis megelőzéséért

1 éve

10 dolog, amit megtehetsz a rectus diastasis megelőzéséért
 

Igaz, hogy a rectus diastasis gyakrabban fordul elő szülést követően, de valójában nem válogat a nemek között, és a férfiakat is ugyanúgy érintheti. Tudatos életvitellel és pár hasznos praktikával az esetek nagy százalékában megelőzhető – de legalábbis kialakulásának mértéke csökkenthető, a későbbi regeneráció gyorsítható.


Hogy mit is tudsz tenni annak érdekében, hogy nálad ne alakuljon ki???

Csökkentsd az általad is befolyásolható hajlamosító tényezőket:
 

1. Kerüld a dohányzást!

A dohányosok a nem dohányzókhoz képest többet köhögnek, ami meg növeli a hasűri nyomást. Az extrém megnövekedett hasűri nyomásnak káros hatása van a has- és a gát izmaira.
 

2. Kerüld el a székrekedést!

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, vigyél be bőséges mennyiségű rostot és mozogj rendszeresen, hogy a hasűri nyomást megnövelő székrekedést elkerüld.
 

3. Óvakodj az elhízástól!

A hasi elhízás a legveszélyesebb, hiszen nem csak a bőr alá, hanem a belső szervek köré is zsírszövet rakódik le, ami szintén megnöveli a hasűri nyomást.
 

4. Ne emelj nehéz súlyokat!

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy hetente több, mint hússzor nehéz súlyokat emelni – pl. testépítők –fokozott kockázatot jelent a rectus diastasis kialakulására azaz az egyenes hasizmok eltávolodására.
 

5. Erősítsd meg a törzs izmait!

Itt nem csak a hasizmokra gondolok, hanem az összes mélyizomra, a mély hasizmokra, a csípőizület körüli izmokra, a rekeszizomra, a medencefenék izmaira is. Különös figyelmet kell fordítani a hátizmok edzésére, hogy ne boruljon fel az izomegyensúly a hasizmok és a hátizmok között.
 

6. Kerüld a haspréseket, felüléseket!

Egyes szerzők szerint a hasizmokat erősítő gyakorlatok közül ezek rectus diastasis kialakulására hajlamosítanak, mert az esetlek nagy részében nem sikerül helyesen elvégezni őket, így többet ártanak, mint használnak.
 

7. Már terhesség előtt kezd el erősíteni a hasad!

A gyermekvállalás előtt elkezdett megfelelő hasizomerősítő gyakorlatoknak statisztikailag is igazolt kockázatcsökkentő hatásuk van.
 

8. Mindig tartsd szem előtt a fokozatosságot!

A tested akár 90 évig tud megfelelően működni, de csak akkor, ha tiszteletben tartod az életkori és élethelyzeti változásokat és a terheléseket fokozatosan adagolod, hogy legyen ideje alkalmazkodni.
 

9. Figyelj a helyes testtartásra mindig!

Állítsd be a helyes testtartást, amikor csak eszedbe jut! Így tudod egyszerűen aktiválni a haránthasizmokat. Ezen izmok aktiválásával és edzésével többek között látványosan laposabb lesz a hasad is és csökken a haskörfogatod.
 

10. Olyan edzőt keress, aki tud a rectus diastasis létezéséről, és végezz minél többet az RTM – Rectus Training Módszer gyakorlatai közül.

 
 
 
dr. Kerekes Tímea
Szülés-nőgyógyász szakorvos
RTM – Rectus Training Módszer társkidolgozója
 
 
 
Vissza