Felülés gyakorlat gyermekeknél?

5 hónapja

Kerüljük? Miért kerüljük a felüléseket gyerekeknél?
 
A felülések, mint erősítő edzések és tesztek nem minden esetben és nem minden gyermeknek „ártalmatlanok”.
A felülés nem okozhat gondot egy megfelelően fejlett és erős hasizommal rendelkező gyermeknél, ha az arányokra, a hátizom erősítésre is figyelünk, de a mai világban sajnos a gyermekek nem úgy erősödnek, mint régen – nem másznak fára, nem szaladgálnak, ugrálnak naphosszat, ellenben sokat ülnek és görnyednek, így a törzstartó izmok nem erősödnek megfelelően meg.
 
Egy gyenge törzstartó izommal rendelkező gyermeknél a számára helytelen testedzés – ami ez esetben a felülés, lebegő ülés is:
 
  • rectus diastasist – szétnyílt hasizom problémát okozhat, ha erre hajlama van, aminek következményeivel egész életében számolnia kell. (A rectus diastasis - szétnyílt hasizom probléma genetikailag is örökelhető.)
  • gerincproblémát okozhat, mivel a felülést nem hasizomból, hanem a csípőhorpasz izomból próbálják megoldani, ami a gerincre folyamatos terhelést jelent a felülések közben – ráadásul a hasizom sem erősödik. A psoas izom a túlterhelés miatt akár be is rövidülhet.
 
A gerinc mozgásánál figyelembe kell venni azt is, hogy a felülések alatt a gerinc gyakori egyirányú terhelést kap, ami hosszútávon szintén nagy terhelést jelent a porkorongokra.
7-8 évnél fiatalabb gyermekek általában nem tudják még megfelelően követni az utasításokat – a nem megfelelően kivitelezett felülések során túl nagy teher kerül a hát izmaira és a nyak izmaira, ami fájdalmat okozhat, és ez negatív irányba befolyásolja a gyermek sportolási kedvét, a tornaórák iránt érzett szeretetét.
 
Mi a megoldás?
 
Számtalan olyan core izomzatot erősítő gyakorlat van, ami nem árt a gyengébb / sérülékenyebb gyermekeknek sem, hanem szépen és biztonságosan erősíti őket. Végeztessünk sok plank gyakorlatot, kúszást, mászást, térdhúzásokat állásban. Ha nincs lehetőség, vagy tapasztalat a gyermekek megvizsgálására – van-e szétnyílt hasizom, tudja-e aktiválni a hasizmait, elég erősek-e az izmok – akkor a legegyszerűbb megoldás gyermek csapatunk edzéséből egyszerűen elhagyni a felüléseket, lebegő üléseket – és más, mindenkinek megfelelő gyakorlatokkal helyettesíteni azokat. A felülésekkel végzett erő teszt helyett végeztessünk plank tesztet – sokkal többet elárul a gyermek edzettségi szintjéről, mint a nem feltétlen helyesen elvégzett felülések mennyisége.
 
 
Vissza