Mi az a Rectus Diastasis?

2 éve

Reggel egész jól néz ki a hasad, estére meg mint egy hat hónapos terhes, úgy nézel ki? Szülés után hónapokkal, évekkel is olyan hasad mintha jönne a következő baba? Furán áll a köldököd, lóg a hasad? Egyre jobban fáj a derekad, gátizom problémák kezdenek kialakulni?

Ismerősek ezek a tünetek? Szülés után a nők 80 %-a küzd pocak problémákkal, de nem csak a szült nőket érinti az un. RECTUS DIASTASIS – azaz az eltávolodott hasizmok / szétnyílt hasizmok.

Magyarországon elég elhanyagolt téma, pedig lehet tenni ellene. Nem igaz, hogy szülés után ez normális, vagy a gátizom problémák természetes vele járói az anyai létnek. Ne vigasztald magad azzal, hogy megérte az egy-két-három-négy stb. gyermek. Persze, megérte, de attól még tehetsz azért, hogy jobban érezd magad, és  ez nem a feltétlen műtéti beavatkozást jelent!

Mi az a Rectus Diastasis?

A Rectus Diastasis vagy Diastasis Rencti az egyenes hasizmok eltávolodása középvonalban, minimum 2 cm szélesen.
 
A középvonalban futó rostos kötőszövet, a „linea alba” annyira megnyúlik, hogy a jobb és baloldali egyenes hasizom “abnormális” mértékben eltávolodik egymástól. A megnyúlt kötőszövet már nem képes “magától” újra az eredeti méretét felvenni, így már nem képes a jobb- és baloldali egyenes hasizmokat olyan közel tartani egymáshoz, hogy azok el tudják látni funkciójukat. A megnyúlt linea alba el is vékonyodik, a vékony kötőszövet pedig gyenge. De ez nem csak esztétikai probléma! Az egyenes hasizom ilyenkor gátolt állapotba kerül, és nem képes megfelelően ellátni funkcióját – ezért is fontos, hogy a regeneráció  első lépése a hasizmok (alhas, haránt hasizom) aktiválása legyen.

Kiváltó okok

Számos faktor közre játszik a probléma kialakulásában. Lehet genetikai, illetve bármilyen olyan tényező, ami nagy nyomást helyez a hasfalra. Leggyakoribb ilyen eset a várandósság, de a rendszeresen helytelenül emelgetett nehéz súlyok, a nagy túlsúly, de a hasi részen végzett nagyobb műtéti beavatkozás, puffadással járó vagy rendszeres, erős köhögéssel járó betegségek következménye is lehet. Nagyobb valószínűséggel alakul ki azoknál, akinek gyenge a haránt hasizmuk és emiatt nem képesek megfelelően emelni, hajolni, sportolni.

A várandósság alatti kialakulást a hormonális hatások is befolyásolják.

Sok férfi is küzd ezzel anélkül, hogy tudná. A nem megfelelő hasizom erősítés, a túlsúly, sörhas, illetve náluk is a műtétek ugyanezt a problémát hozhatja elő, de vele született rendellenesség is lehet.

Tünetek és következmények
 
  • szülés után 5-6 hónappal is nagy a has „mintha terhes lenne”
  • bőr, kötőszövet, izomszövet nagyon megnyúlik - kötényhas
  • ágyéki gerincnek nincs elülső támasztéka, krónikus derékfájás
  • csípő fájdalom
  • ha a hasizomzat gyenge, a gátizomzat is gyenge – szerv süllyedés, inkontinencia
  • nagyon súlyos esetben veszélyeztetheti a következő terhességet
  • nagyon súlyos esetben a légzést is nehezítheti
  • esztétikai problémaként depressziót okozhat
  • nagyon gyakran köldöksérv, hasi sérv is kialakul
 
A szétnyílt hasizom regenerálható, az eltávolodás csökkentehető, az izmok újra aktiválhatók. Az RTM – Rectus Training Móddszer speciális tornagyakorlataival, személyre szabott odafigyeléssel találja meg a számodra ideális tornát.
A Rectus Diastasis tehát kezelhető, sőt, megelőzhető! Fő célunk, hogy minden nőhöz, anyához eljusson ez a hír, és a már kialakult problémát tudatosan kezeljük, a kismamákat pedig felkészítsük a prevencióra.
Napi rövid tornával óriásit javíthatsz az állapotodon, az életszínvonaladon. Az önbizalmadon. Ne fogadd el, tegyél Önmagadért. Tegyél a Pocakodért. 
 
7 hét RTM torna eredménye
Kép: 7 hét RTM torna eredménye a képen - egy szülés után 14 évvel elindított regeneráció. (Kiindulás: 4 ujjnyi - 6 cm széles eltávolodás)

 
 
 
Vissza