Rendszeres sport mellett - RTM kellett az eredményhez

2 éve

Rendszeresen sportolók körében nem ritka az a megfigyelés, hogy hiába végzik az egyre nehezebb hasizom erősítéseket, a pocak nem fejlődik, kiálló marad, akár a köldök előre ugró lesz. Ez társulhat derék fájdalomhoz, gátizom gyengüléshez is, de önállóan is megfigyelhető jelenség. 
Mi az oka? Ha az eltávolodott hasizmokkal nem megfelelően végezzük a gyakorlatokat, akkor kapunk ilyen "eredményt", vagy lehet még rosszabb is - növelhetjük az eltávolodás mértékét, köldök sérvet, hasi sérvet idézhetünk elő. A következő esettanulmány egy 29 éves, sportos anyuka története. RTM - Rectus Training Módszer oktatója: Sipos Éva, Dunaszerdahely.
 
"Anna 29 éves, egy két és fél éves kisfiú édesanyja. Közös barátok által ismertük egymást. Az insta posztjai alapján láttam, hogy már fél éve elkezdett személyi edzőhöz járni, de a képeit nézegetve feltűnt, hogy a hasa nem úgy alakul, ahogy kéne. Beszélgettünk erről, és amikor megvizsgáltam, Annának köldök körül 3 ujjnyi, felfelé 4 ujjnyi, lefelé egy ujjnyi eltávolodás volt érezhető és 74 cm volt a haskörfogat.  
Annának a kötényhason és eltávolodáson kívül semmi más panasza nem volt, sem derékfajdalom, sem gátizomgyengeség, de az esztétikai jelenség nagyon zavarta, hiszen alapból egy vékony, sportos nő, aki bármennyit is „hasazott“, a hasa kiálló maradt.
Anna két hetente kapta a feladokat, tíz hét alatt háromszor tudtunk találkozni személyesen, közben online folyamatosan kontakban voltunk. Anna ebben a tíz hétben volt covidos, a karácsonyi időszak is beleesett. A gyakorlatokat csak abban a másfél hétben nem csinálta rendszeresen, a többi nap becsületesen tornázott, heti 5-6 alkalommal végezte el a gyakorlatokat.
10 hét közös munka után az 1-1 ujjnyi távolság megmaradt (ami ekkora eltávolodásnál nagyon jó eredmény), és szemmel láthatóan laposabb, erősíebb, tónusosabb a hasa – megtanulta úgy használni a hasizmait, hogy az eredményes legyen más edzésen is.
Anna az étkezésén, más szokásain semmit sem változtatott ez idő alatt."

Anna így fogalmazta meg:
 
 „ ....tetszik, hogy ezektől a gyakorlatoktól izmosabb a hasam“

              „amúgy totál érdekes, hogy csak ezek ilyen lightos gyakorlatok, azelőtt meg mennyit hasaztam, te jó ég és semmi változás nem volt“
 
 
 
Vissza